Är Almedalen politikens och samhällsdebattens Burning Man?

Almedalen: Onsdag 14:23

Vad är händer med människorna på en plats när alla kommer dit med ett öppet sinne, med ambitionen av att lyssna, förstå och ta tillfällen i flykten till samtal med okända? Ett ökat samförstånd och nya idéer. Detta kallar jag magi. För det vanligaste är ju att jag, vi, är mer angelägna av att föra fram våra egna åsikter än av att lyssna på vad andra har att säga. För det är ju så vårt samhälle fungerar, det är en plats där vi alla skall skapa vårt personliga varumärke och maximera vår egen personliga nytta. Men hur kul blir det i längden när alla trängs om första platsen på prispallen? Jag är definitivt beredd att slänga in handsken, lämna walk-over och checka ut om det är det ultimata syftet med livet.

En av principerna för att skapa värden på ett högre plan, något som skapar lycka och oundvikligt får positiva effekter på samhället, är förmågan att förstå, skriver Steven Covey i sin stilbildande bok ”sju goda vanor för effektiva människor”. Han skriver: ”Försök först att förstå innan du kämpar för att nå fram med din åsikt”. De samtal jag haft under Almedalsveckan har präglats just av denna vilja av att förstå och att lära känna den andra personen. Till och med garvade politiker ”taggar ned” och visar en äkta vilja att ta in sina motståndares åsikter. 

Jag lyssnade med glädje på Ylva Johansson, en hårdför (s) politiker, när hon i en debatt om integrationspolitiken sade till en meningsmotståndare: ”Det ligger något i det du säger, det du säger kan jag ta till mig”. Det är ett tecken på hennes vilja att försöka att förstå den andra personen, precis som Steven Covey menar.

Burning Man, en mytomspunnen kulturfestival i USA, omnämns ofta som den ultimata platsen kreativt kulturskapande, helt fritt från vanliga normer, värderingar och begränsningar som vårt samhälle vilar på. Få har varit där, många har sett bilderna på nätet där nakna människor gör de mest konstiga saker i en häftig ökenmiljö. Vad har Almedalen gemensamt med Burning Man, förutom att båda festivalerna har över 4000 programpunkter, vilket gör att många drabbas av den akuta, stressrelaterade, sjukdomen ”fear of missing out”? Jag vill hävda att det är viljan av att bidra, lyssna och skapa magi av spontana möten. Det är viljan av att hjälpa varandra, att räcka ut en hand och betrakta person bredvid på seminariet, i baren eller på gatan som en vän, någon som delar samma värderingar och passion.  Är det denna vilja som skapar den speciella magin, denna påtagliga känslan av närvaro och tillhörighet, möjligheten att vända sig till vem som helst och starta ett samtal med ”hej var kommer du ifrån?” utan att det känns som den sämsta raggningsrepliken någonsin? Jag tror det. Människor som en gång fått smaka på öppenheten dras tillbaka till dessa platser igen och igen, det går inte att stå emot.

Tillfälligheter gjorde att jag fick upp dessa festivaler på radarskärmen och jag kände instinktivt att här fanns någonting bortom min kunskapshorisont att utforska. Att satsa tid och pengar på okända saker är lätt för mig, hjärnspökena och rädslan kommer alltid senare, när det är för sent att ångra mig.  Jag beundrar verkligen människor som är genomtänkta, strukturerade, som noga värderar sina beslut i bra eller dåligt innan de fattar dem. Sådan är inte jag. En kille jag jobbade med beskrev sin verksamhet med orden” vi bygger flygplanet när det är i luften” och jag kände igen mig direkt. Det blir aldrig perfekt, det är ju heller inte målet. Mitt syfte är att hela tiden vidga min kunskapshorisont, att ta in fler perspektiv, massivt med nya idéer och få den där känslan av att stanna upp mitt i ett steg och byta riktning i luften. 

Efter några dagar i Visby kan jag lägga Almedalen till min lista av platser där magi skapas, bredvid Burning Man. En plats som måste upplevas för att förstås till fullo, en plats där personen bredvid dig på gatan kommer att hälsa dig välkommen med orden ”Välkommen hem”. 

Jens Edgren, jens@salesmakeover.se www.salesmakeover.se

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.